Institut Memandu Cemerlang Tawau

5 Tip Kurangkan Bahang Panas Dalam Kabin Kenderaan Anda


SEBAGAI pemandu di negara tropika yang mengalami cuaca panas dan lembap sepanjang tahun, kita sememangnya sangat kritikal dengan suhu ideal ketika memandu. Penyaman udara mesti sentiasa mahu tip top!

Namun, pada masa sama banyak situasi memerlukan kita meletakkan kenderaan di kawasan terbuka yang disinari cahaya mentari terik. Apabila kembali semula dan masuk ke dalam kereta, ruang kabin sudah serupa bilik sauna, panas berbahang. Lebih perit lagi kalau kerusi kereta daripada material kulit. Sudahlah kulit, warnanya hitam pula. Terus punggung dan belakang badan terasa seperti dicucuk-cucuk jarum.

Membuka suhu penyaman udara kepada tahap maksimum dan paling sejuk pasti akan menurunkan suhu dalam kabin, tetapi mengambil masa lama. Jadi ada beberapa tip yang perlu anda buat untuk mengelakkan kenderaan kepanasan selain mempercepatkan proses menyejukkan ruang kabin kereta.

1. LETAK KERETA BAWAH TEMPAT TEDUH

parking-bawah-pokok-2
parking-bawah-pokok

Ini tip paling asas, cepat parkir kenderaan di bawah tempat teduh sama ada pokok atau apa-apa bumbung. Boleh juga sebelah lori tangki yang bayangnya mampu meneduhkan kereta kita. Ambil kira juga mana arah timur dan barat (peh, klinikal!). Itupun kalau kita tidak bercadang memarkir kenderaan hingga lewat petang atau malam.

Tetapi kalau sudah memang balik lewat petang atau malam, tiada guna pun parking di tempat redup dan kabin kerana kabin akan jadi sejuk juga. Lagipun parkir kenderaan di bawah pokok berisiko terkena tahi burung, dahan patah akibat ribut, bumbung roboh dan macam-macam bencana lain lagi. Apapun fikir masak-masak.

2. LAPIK SELIMUT ATAU TUALA ATAS KERUSI DAN STERENG

cover-seat-kereta-2
cover-seat-kereta
cover-stereng

Kerusi dan roda stereng ialah benda penting yang pertama kali menyentuh kulit kita sebaik saja masuk kereta. Dua benda ini juga akan jadi sangat panas, terutama kalau daripada material kulit. Cadangan kami, selimutkan! Seeloknya kain putih kerana boleh bertindak sebagai pemantul cahaya.

Boleh juga gunakan pembalut stereng yang dipasangkan ketika hendak keluar kereta. Apabila kembali semula, tanggalkan pembalut itu dan memandulah dengan tenang.

Cara ini nampak macam leceh, tetapi memang berkesan. Cubalah.

3. TURUNKAN SEDIKIT CERMIN


Menurunkan sedikit tingkap boleh menjadikan kabin sedikit sejuk kerana udara panas lebih ringan berbanding udara sejuk, dan akan keluar menerusi ruang terbuka. Pastikan tingkap dibuka pada tahap yang tidak dapat dilepasi tangan melainkan kita bersedia buat repot polis kerana kereta hilang.

4. PASANG KIPAS SOLAR

kipas-solar-3
kipas-solar-2
kipas-solar

Cara ini khabarnya sangat berkesan untuk membuatkan kabin kereta kekal nyaman, iaitu dengan mengeksploitasi cahaya matahari sebagai sumber tenaga. Beli kipas solar yang akan berpusing setiap kali kereta berjemur di bawah sinar matahari.

5. HIDUPKAN PENYAMAN UDARA SAMBIL BUKA TINGKAP BEBERAPA MINIT

Faktanya, udara panas lebih ringan daripada udara sejuk dan biasanya akan terapung di atas. Jadi, apabila tingkap dibuka, udara panas itu akan mengalir keluar, manakala udara sejuk akan mula mengisi ruang kabin.

Bagi mendapatkan kesan penyejukan terbaik, apabila menghidupkan penyaman udara, bukalah tingkap depan dan belakang sepanjang jalan. Laraskan penyaman udara pada tahap maksimum selama beberapa minit.

Kemudian, tutup tingkap depan terlebih dahulu dan biarkan tingkap belakang terbuka sedikit supaya baki haba panas dapat terus keluar dan pada masa sama udara sejuk dikekalkan. Lakukan 30 hingga 60 saat sebelum tutup tingkap sepenuhnya.

Akhir sekali, laraskan suhu dan kelajuan kipas penyaman udara mengikut keperluan.

Call Now Button