Institut Memandu Cemerlang Tawau

Tip Pilih Helmet: Ketahui 5 Kriteria Penting Ini Sebelum Beli Helmet


BERDASARKAN artikel sebelum ini mengenai jenis helmet, anda sekarang pasti sudah dapat membayangkan tentang kelebihan setiap jenis topi pelindung kepala tersebut. Setiap satu ada kelebihan dan kekurangan, bergantung kepada situasi tunggangan berbeza.

Ini termasuk beberapa kriteria lain yang wajar diberikan perhatian seperti rutin tunggangan saiz, rating keselamatan, ciri ditawarkan serta harga helmet pilihan anda itu.

1. RUTIN TUNGGANGAN

Setiap penunggang ada rutin tunggangan berbeza yang akan menentukan jenis helmet yang patut dipilih. Sekarang, sila pastikan apakah rutin tunggangan anda? Jarak dekat atau jauh? Tunggangan harian atau mingguan?

i. Tunggangan Harian ke Pejabat

Dalam situasi ini anda mahukan ruang pandangan dan kejelasan tinggi. Ini kerana kekerapan menempuh kesesakan trafik memerlukan anda sentiasa peka dengan persekitaran. Justeru, helmet open face (bersama visor) adalah antara pilihan terbaik. Walaupun helmet jenis ini tidak menawarkan perlindungan maksimum seperti helmet fullface atau modular, tetapi ruang dan sudut pandangan adalah lebih luas dan jelas.

ii. Tunggangan Jarak Jauh

Helmet jenis fullface touring atau modular sangat sesuai buat penunggang jarak jauh. Selain menawarkan pengudaraan nyaman menerusi posisi ventilator, termasuk mengambil kira ergonomik tunggangan yang menegak, rekaan helmet jenis ini memberikan ekstra perlindungan daripada bunyi bising seperti desiran angin kencang yang cukup bingit jika dibiar dalam tempoh lama.

2. SAIZ/PADANAN (FITTING)

Seperti juga pakaian yang didatangkan dalam pelbagai saiz, daripada S hingga XL, begitu juga helmet. Walaupun spesifikasi ukur lilit helmet disediakan pengeluar, anda sendiri boleh membuat anggaran padanan sendiri untuk pembelian online. Namun, jika tidak pernah memakai helmet berjenama sama, seeloknya cuba sendiri di mana-mana kedai aksesori motosikal terdekat.

Berikut adalah apa yang perlu anda perhatikan ketika mencuba helmet ialah:

 • Pastikan bahagian atas liang visor/mata betul-betul terletak pada aras atas mata atau kening.
 • Selepas dipakai, cuba gerakkan helmet ke kiri dan kanan muka. Cuba juga masukkan jari antara pad dalamdan kulit kepala anda.
 • Jika helmet mudah digerakkan, dan jari pula mudah dimasukkan, itu bermakna helmet tersebut masih longgar. Jadi, kecilkan lagi saiz hingga helmet benar-benar sepadan tanpa memberikan titik tekanan kepada kepala.

Seperkara lagi, pastikan dahulu bentuk kepala anda berasaskan pandangan atas:

 • Bujur Panjang (Long Oval) – Bentuk membujur, ukuran hadapan ke belakang lebih memanjang daripada sisi ke sisi.
 • Bujur Sedang (Intermediate Oval) – Ukuran hadapan ke belakang sedikit panjang daripada sisi ke sisi.
 • Bujur Bulat (Round Oval) – Bentuk kepala seakan-akan membulat.

Kebanyakan helmet direka dalam bentuk intermediate oval. Jika anda mempunyai kepala jenis long oval, misalnya, adalah lebih elok mencuba satu-satu helmet untuk tempoh lebih lama kira-kira 30 minit jika ada peluang.

Cara ini penting bagi mengenal pasti titik tekanan kerana tekanan kuat ke atas mana-mana bahagian kepala akan menyekat peredaran darah di kepala yang boleh menyebabkan kesakitan,  pening, mual dan tidak selesa.

Memandangkan ujian titik tekanan mengambil masa lama, cuba bertanya kepada wakil penjual atau pengedar sama ada mereka ada polisi pulang semula helmet jika produk itu tidak memuaskan hati.

3. RATING KESELAMATAN


JIKA anda perasan, selain corak dan label jenama, helmet juga mempamerkan pelekat khas yang bertulis kod-kod tertentu di bahagian belakang produk. Label tersebut secara asasnya menunjukkan helmet itu diiktiraf selamat buat penunggang. Di Malaysia, rating asas keselamatan helmet ditentukan Institut Pia­waian dan Penyelidikan Perindustrian Ma­laysia (SIRIM). Ini termasuk rating tambahan lain yang bergantung kepada jenis dan jenama helmet anda. Antaranya:

i. SIRIM – Seperti dijelaskan, helmet berpelekat SIRIM adalah diiktiraf selamat untuk penunggang Malaysia.

ii. DOT (USA) / JIS (JPN) / ECE 22.05 (EU) – Helmet yang diimport dari luar negara semestinya tiada pelekat SIRIM. Jadi, pastikan ada label rating daripada agensi Kerajaan di negara asing berkenaan, bergantung asal buatan produk helmet tersebut.

iii. Snell (USA) / SHARPACU GoldBSI (UK) – Label ini menunjukkan pengiktirafan daripada badan swasta melibatkan ujian spesifik tertentu. Contohnya, rating Snell mengambil kira perlindungan dagu dan impak perlanggaran lebih kuat, sekali gus menjadikan rating tersebut cuma layak untuk helmet untuk kegunaan dalam trek atau tunggangan kelajuan tinggi dan agresif, seperti helmet fullface (kecuali jenis modular).


Manakah rating terbaik? Jawapannya sukar ditentukan kerana bergantung kepada jenis ujian dilakukan. Tambahan pula, kepelbagaian rating adalah membabitkan metod dan fokus ujian yang berlainan. Mungkin anda merasakan rating Snell sebagai terbaik, tetapi pada masa sama, rating itu kurang mengambil kira faktor mengelakkan kemalangan seperti saiz liang visor besar dan keselesaan pad dalam yang diambil kira dalam ratingECE 22.05.

Paling mudah, tentukan tujuan anda memakai helmet. Jika hanya tunggangan biasa, rating dalam negara seperti SIRIM atau DOT sudah pun memadai. Jika tunggangan dalam trek atau bersantai-santai sepanjang lebuh raya Karak, anda mungkin perlu memiliki helmet dengan perlindungan impak tinggi menerusi rating Snell atau ECE 22.05.

4. CIRI TAMBAHAN

Kemajuan teknologi membuka jalan kepada ciri tambahan helmet yang banyak memudahkan si pemakai seperti:

 • Sokongan Visor Fotokromatik – Visor fotokromatik mampu mengurangkan tahap gelap (tint) secara automatik apabila suasana sekeliling gelap. Namun, harga mahal menjadikan visor jenis ini cuma didapati pada model helmet tertentu.
 • Visor Siap Gelap – Sesetengah helmet open face dan full face menawarkan visor jernih sebagai ciri standard, termasuk visor siap digelapkan yang membolehkan anda menyesuaikan kadar kecerahan secara terus tanpa perlu berhenti menukar visor. Pilihan ini lebih ekonomi berbanding visor fotokromatik.
 • Tali Keledar Mudah Tanggal (Quick Release) – Berbanding tali D-ring seperti terdapat pada helmet MS88, tali keledar quick release membolehkan anda memasang dan membuka ikatan helmet dengan cepat tanpa perlu menanggalkan sarung tangan.
 • Sokongan Komunikasi – Kerap dapat panggilan telefon? Sila dapatkan helmet dengan sokongan aplikasi peranti bebas tangan Bluetooth.
 • Sokongan Pinlock – Tapak Pinlock membolehkan anda melekapkan visor tambahan sebagai sokongan visor sedia ada. Dipanggil Pinlock Visor Insert atau Pinlock Insert, visor sokongan ini menawarkan teknologi anti-kabus bersama opsyen cermin gelap berbeza warna.
 • Padding Mudah Tanggal – Memudahkan anda mencuci dan juga membaiki pad helmet. Kebiasaannya, ciri ini hanya terdapat pada helmet kelas premium.

5. HARGA

Inilah faktor terawal dan terakhir sebelum anda membuat keputusan akhir memilih jenis helmet. Ramai tersalah anggap bahawa helmet itu bagus dan selamat jika harganya mahal. Faktanya, tidak!

Sebaliknya, harga helmet bergantung kepada material digunakan dalam pembuatan sesebuah helmet, termasuk ciri tambahan yang ditawarkan. Tahukah anda, ada helmet open face premium seperti Shoei atau Arai dengan harga ribuan ringgit masih tidak selamat seperti helmet fullface Givi yang berharga RM250 sahaja.

Pemilihan helmet mengikut harga juga sepatutnya bersandarkan kepada rutin tunggangan. Contohnya, jika helmet itu digunakan untuk ke pejabat, atau ke kompleks beli-belah dengan tahap keselamatan minimum, memakai helmet mahal sebenarnya agak membebankan. Ini kerana anda perlu membayar kos loker atau mengusung helmet mahal itu ke mana-mana. Sebaliknya, jika sekadar helmet murah, anda lebih selesa untuk sangkutkan saja di motorsikal, walaupun masih tidak menjamin helmet anda itu tidak dicuri.

Kesimpulannya, terpulang kepada anda untuk memilih helmet yang sesuai selepas membuat penilaian berasaskan rutin tunggangan, tuntutan keselamatan dan keselesaan, serta berapakah bajet yang mampu dibelanjakan.

Hah, sudah dapat helmet sesuai, jangan pula lupa pakai dan ikat tali helmet dengan betul!

Call Now Button